Sedma međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Pravo, ekonomija i menadžment u savremenim uslovima – LEMiMA 2021” će se održati u petak 23. aprila 2021. godine u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo (FPSP) i Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo (FITI), Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, sa početkom u 11 časova.

Epidemiološke preporuke oblikuju mnoga događanja tokom poslednjih godinu dana, tako da će se ove godine konferencija LEMiMA 2021 održati u hibridnom izdanju – u prostorijama Fakulteta (na adresi Jurija Gagarina 149a) uz sve bezbednosne mere prevencije od virusa korona i u onlajn okruženju (link za eSalu).

Konferenciji će prisustvovati veliki broj domaćih i stranih profesora i stručnjaka, ali i mladih naučnika i istraživača, koji će imati priliku da razmene iskustva i upoznaju se sa najnovijim dostignućima i znanjima u oblasti prava, ekonomije i menadžmenta i ponude rešenja za aktuelnu krizu koja utiče na sve sfere našeg života.

Pozivamo vas da svojim učešćem na Konferenciji LEMiMA 2021 doprinesete aktivnoj diskusiji i razmeni znanja u oblasti prava, ekonomije i menadžment, jer savremeno doba podrazumeva traganje za holističkim rešenjima.

Video materijal sa MNK LEMiMA 2019

Sedma međunarodna naučna konferencija Pravo, ekonomija i menadžment u savremenim uslovima – LEMiMA 2021

Stefan Bošković je rođen  20. decembra 1994. godine u Prištini, Kosovo i Metohija, Republika Srbija.

Osnovne akademske studije na Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu, na smeru pravo upisao 2013. godine.

Tokom studija, predstavljao je Fakultet na seminaru – radionici iz Međunarodnog humanitarnog prava koja je održana u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije dana 08. i 09. decembra 2016. godine.

Diplomirao u roku u oktobru 2017. godine sa temom „Falsifikovanje novca u Republici Srbiji sa istraživanjem o falsifikovanju novca u periodu 2010 – 2015“ kod mentora prof. dr Milana Miloševića.

Master akademske studije završio je u oktobru 2018. godine, a master rad odbranio na temu „Krivičnopravni aspekt ilegalnih migracija“ kod mentora prof. dr Milana Miloševića.

Pravosudni ispit položio je januara 2021. godine, nakon obavljenog dvogodišnjeg pripravničkog staža u Privrednom sudu u Beogradu.

Kada se osvrnem, shvatam da je upisivanje pravnog smera na Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu bila prava odluka.

Znanje koje sam stekao na osnovnim, a kasnije master akademskim studijama pokazalo se kao izuzetno kvalitetno i kao dobra podloga, kako za obavljanje pripravničkog staža u Privrednom sudu u Beogradu, tako i za kasnije polaganje pravosudnog ispita.

Zahvaljujući dobroj organizaciji studijskog programa, stručnosti nastavnog kadra i ozbiljnom pristupu Fakulteta svojoj misiji koja glasi: „obuči i osposobi studenta“, maksimalno sam iskoristio stečeno teorijsko pravničko znanje prilikom obavljanja pripravničkog staža u Privrednom sudu, što je kasnije rezultiralo polaganjem svih predmeta pravosudnog ispita u prvom roku, pred Trećim ispitnim odborom, koji čine: Prof. dr Dragutin Avramović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, za ispitni predmet Ustavno pravo i pravosudno organizaciono pravo; Snežana Marković, predsednik Ustavnog suda, za ispitni predmet Građansko pravo; Jelena Ivanović, predsednik Upravnog suda, za ispitni predmet Upravno pravo; Biserka Živanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda, za ispitni predmet Radno pravo; Jasminka Obućina, predsednik Privrednog apelacionog suda, za ispitni predmet Trgovinsko pravo; Prof. dr Dejan Đurđević, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, za predmet Međunarodno privatno pravo, i predsednik ispitnog odbora Dragomir Milojević, vf predsednika Vrhovnog kasacionog suda, za ispitni predmet Krivično pravo.

Posebnu zahvalnost dugujem prof. dr Milanu Miloševiću, profesoru Fakulteta za poslovne studije i pravo i šefu katedre na predmetu Krivično pravo, koji je ujedno i vodeći profesor Kriminalističko – policijske akademije u Beogradu na predmetu Krivično procesno pravo, sudski veštak i bivši veštak pred Haškim tribunalom u Holandiji, na trudu, posvećenosti i veri u moj uspeh.

Ono što je nadasve bitno, znanje stečeno na Fakultetu za poslovne studije i pravo značiće mi i pratiće me kroz celu dalju karijeru, jer je znanje „nematerijalna imovina“.

U nadi da će i drugi budući studenti doneti pravu odluku,

Srdačno,
Stefan

Obaveštavamo studente i kolege da nas je dana 23.02.2021., nakon kratke i teške bolesti uzrokovane virusom COVID19 napustio naš dugogodišnji kolega, asistent – saradnik u nastavi, zaposlen u IT službi fakulteta.

Pamtićemo ga kao stručnog, vrednog i odgovornog kolegu, čoveka blage naravi, optimistu, vrsnog muzičara i dobrog prijatelja.

Nedostajećeš nam!

Kolektiv Fakulteta za poslovne studije i pravo

Održana Osma naučna konferencija Obraćanje predsednice Vlade Republike Srbije gospođe Ane Brnabić

Nakon uvodnih reči organizatora skupa profesora dr Milana Radosavljevića, dekana Fakulteta za poslovne studije i pravo, i prof. dr Veljka Đurića Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida, usledilo je obraćanje predsednice Vlade Republike Srbije gospođe Ane Brnabić.

Premijerka je istakla da je Holokaust simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponoviti. Ona je navela da ova konferencija simbolizuje borbu protiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, kojim se obeležava dan kada su 1945. godine pripadnici sovjetske Crvene armije oslobodili najveći nacistički logor smrti Aušvic, održana je Osma naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta Union – Nikola Tesla i Muzeja žrtava genocida.

Nakon uvodnih reči organizatora skupa profesora dr Milana Radosavljevića, dekana Fakulteta za poslovne studije i pravo, i prof. dr Veljka Đurića Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida, usledilo je obraćanje premijerke Republike Srbije gospođe Ane Brnabić, koja je istakla da je Holokaust simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponoviti. Ona je navela da ova konferencija simbolizuje borbu protiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio. Takođe, izrazila je zahvalnost Milki i Novici Antiću, autorima knjige „Jesenovac milo selo moje“ na objavljivanju ove značajne istoriografske građe. Aktivno učešće je uzeo i gospodin Aleksandar Tasić, ambasador i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Republike Srbije zadužen zа multilateralnu saradnju. U svom govoru je istako važnost očuvanja, negovanja kulture sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama stradalim u logorima Trećeg rajha. Učešće su uzeli i preživeli logoraši, a učesnicima se obratio gospodin Slavko Milanović, predsednik Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac.

Nakon prigodnih uvodnih reči usledio je prikaz prvog dela dokumentarnog filma „Jasenovac“, autora Veljka Đurića Mišine i predavanje istoričara Instituta za savremenu istoriju, dr Radeta Ristanovića o logoru na Sajmištu u svetlu arhivskih dokumenata. Usledila su uključenja prof. Kalinina iz Moskve koji se osvrnuo na značaj istraživanja Holokausta i genocida i na stradanje Rusa u Drugom svetskom ratu, i dr Vojaka iz Zagreba sa značajnim uvidima o otporu koji su Romi pružali za vreme Drugog svetskog rata. O stradanju Srpske prvoslavne crkve je govorio profesor našeg Fakulteta, dr Jovan Janjić.

Ni ova konferencija nije prošla bez naših đaka iz srednje škole „Ušće“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili ozbiljan recital o Diani Budisavljević i stradanju dece za vreme Drugog svetskog rata.

Na konferenciji su predstavljene tri značajne publikacije pod nazivom: „Jasenovac milo selo moje“ autora Milke i Novice Antić; „Bibliografija radova o koncentracionom logoru Zemun (1941-1944)“ autora Dušana Nikodijevića i „Bibliografija o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije“ autora Dragana Miloševića.

U prepodnevnim časovima delegacija Fakulteta i Muzeja žrtava genocida, je položila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa Staro sajmište. Konferecnija je propraćena autentičnom izložbom fotografija o stradanjima velikog broja ljudi za vreme nacističke vladavine. Skupu je uživo, ali i u onlajn okruženju, prisustvovalo preko 180 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesora, studenata i đaka. Konferenciju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Ministrastvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije na čemu im se organizatori zahvaljuju.

Da se nikad ne zaboravi!
Displaying 1 - 5 (of 5 posts)
Displaying 1 - 5 (of 5 posts)